Kulturális intézmények

Történeti Múzeum

Magyar muzeológus: Fodor Attila

Torda eseményekben gazdag történelme, és a hátramaradt sok régi tárgy gyűjtésére sarkalt több helyi lakost. A leghíresebb gyűjteménnyel Téglás István rendelkezett, de igen sok tárgyat gyűjtöttek össze a hajdani Ferdinánd király főgimnáziumban is. 1943-ban megalakul a Múzeum Egylet, amely azért harcolt, hogy a számos gyűjtemény egy fedél alá kerülhessen. Végül megszületett a döntés, a Fejedelmi palotát, a hajdani Sókamara épületét rendezik be Torda város történelmi múzeumának. 1945-ben kerül Tordára Ion Iosif Russu kutató, akinek Ion Țigăra, igazgatóval együtt 1951-ben sikerült megnyitniuk a múzeumot. A kezdeti magángyűjteményektől indulva jelenleg több mint 30.000 tárgyat őriznek itt, legnagyobb részük római kori emlékek, amelyek a római várban végzett ásatások idején kerültek felszínre, más részük pedig Potaissa területéről. A legutolsó bronzkori edények és eszközök az autópálya-építés során kerültek a felszínre. A közép- és modernkori kiállítás 6010 tárggyal rendelkezik, 4000 belőle pénzérme, többsége ezüst. A kiállítási tárgyak fegyverek, katonai tartozékok, kitüntetések, dísztárgyak, kerámia edények, régi könyvek, cégek jellegzetes tárgyai és a bányákban használt eszközök. Itt állították ki azt a 3X4 méteres festményt, amelyet 1898-ban készített Krisch Aladár, az erdélyi egyházak vallásszabadságát megszavazó országgyűlésről, amelyet a főtéri katolikus templomban tartottak. A múzem népművészeti gyűjteménnyel is büszkélkedik.

Str. Bogdan Petriceicu Hașdeu 2.
+40 264 311 826
office@muzeulturda.com
http://muzeulturda.com

„Aureliu Manea” Színház

Piața Republicii 52.
+40 264 311 952
office@teatrulaureliumaneaturda.ro

„Teodor Murășanu” Városi Könyvtár

Felnőtt részleg
Str. Republicii nr. 52
Tel./Fax: 0264 313837
Email: contact@bibliotecaturda.ro
nyitvatartás: Luni - Vineri - 7.30 - 18.00

Gyermekrészleg
Str, George Cosbuc nr. 2
Telefon: 0264 312502
Email: sectiacopii@bibliotecaturda.ro

Tordai Művelődési Ház

telefon: +40 264 311 980
cultura.turda@gmail.com

A város nagyrendevényei

Tordai Magyar Napok

Gálaműsor, borverseny, közösségi ebéd, színházi előadás is szerepelt a Tordai Magyar Napok programjában, amelyet az utóbbi esztendőkben már háromnaposra búvítettek. A rendevényen nem csak a helyi és környékbeli lakosság, hanem a testvértelepülések - Hódmezővásárhely, Kiskunfélegyháza, Bihartorda, a szerbiai Torontáltorda is részt vesznek. A gálaműsornak – amelyen a helyi gyermekek és amatőr színjátszó csoport lép fel – mindig nagy sikere van.

AgroFest

Hagyományosan szeptemberben megrendezésre kerülő mezőgazdasági és terrmelői vásár. A vásáron hagyományosan megjelennek a helyi gasztronómiai sajátosságok is, mint péládul a torai pecsenye.

Tordai városnapok

A város és a városba érkező turisták számára megrendezett évenkénti esemény, koncertekkel, kézműves vásárral, népművészeti csoportok fellépésével